Новина



Борошниста роса дуба


12.06.2023 08:22 давність новини: 1 р.
Категорія: Загальні новини


  В культурному і сакральному сенсі дуб символізує силу, міць і благородство. Але в цього прекрасного дерева є ворог, який вбиває не так помітно, але результати його дій згубні так як вбивають молодняк, тобто сіянці. Мабуть всі ви бачили дуби в лісах, майже всі вони без винятку до червня вкриваються шаром білої порошкоподібної субстанції. Багато хто навіть не звертає на цю деталь листяного покриву дубів уваги, адже з роками люди просто звикли бачити дерева такими, але насправді це і є прояв проблеми про яку йде мова.
   Це грибок Erysiphe alphitoides, що уражує молоде листя дубів (Querqus robur – дуб), результат цього ураження ми і спостерігаємо у вигляді білої борошнистої роси на вже зрілому листі дуба. Це стадія, коли гриб розмножується нестатевим шляхом – спори. Сама хвороба, яку він викликає, називається борошниста роса дуба.  
   Борошниства роса уражує листя дуба зазвичай на початку літа. В цей час листя переважно вже доволі жорстке та стійке до зараження. Найбільш уразливе молоде листя – або в сіянців, або те, що відростає після об’їдання комахами, дії приморозків, сильної обрізки або надмірного внесення добрив. Також спори гриба зберігаються в опалому листі, зимують в ньому ж, тому на землі навесні концентрація активних спор максимальна, саме тоді і прокльовуються молоді жолуді, основну частину з яких борошниста роса і губить.
   Проте задля того, щоб уникнути поширення даного деревного захворювання, працівники філії "Білоцерківське лісове господарство" прикладають максимум зусиль для боротьби з даною проблемою застосовуючи різні методи: згрібання і спалювання опалого листя дуба в розсаднику; застосування фунгіцидів при обробці посадкового матеріалу ще у розсадниках , задля поперпедження розвитку хвороби; розміщення розсадників дуба не менше 100 м. від дубових насаджень.