Новина



Пінцирування дерев дуба


23.05.2023 16:07 давність новини: 1 р.
Категорія: Загальні новини


   Якісні та вчасні догляди за лісовими культурами – запорука здоров’я майбутнього лісу. Без своєчасного та системного догляду високопродуктивних культур дуба звичайного не буде. Адже від якісного догляду залежить приживлюваність і ріст лісових культур.
   Крім звичайних механізованих та ручних доглядів лісівники філії «Білоцерківське лісове господарство» ДП «Ліси України» на сьогодні проводять маловідомий, але досить ефективний спосіб догляду за лісовими культурами дуба звичайного як пінцерування або як ще його називають кронування, формування стовбура.
   Передовиками у проведенні пінцерування, серед інших лісництв, є працівники Ставищенського лісництва, які вже більш як 20 років проводять даний вид догляду.
   Пінцерування полягає у підрізуванні секатором нижніх гілочок у саджанців дуба звичайного. Завдяки цьому енергія, яку забирали нижні гілки, спрямовується на верхівкову бруньку і саджанець отримує максимальний приріст за вегетаційний період. Лісові культури досягають середньої висоти для переведення у вкриті лісовою рослинністю землі раніше зазначеного віку, що дозволяє раніше їх перевести та заощадити на доглядах. Крім того, що не менш важливо, формується прямостовбурна, високоякісна, очищена від сучків деревина для майбутніх поколінь.