Новина



Відповідальність за незаконні рубки


03.02.2023 10:26 давність новини: 2 р.
Категорія: Загальні новини


Державне підприємство «Білоцерківське лісове господарство» повідомляє про відповідальність за порушення лісового законодавства, а саме: незаконні рубки дерев та самостійне прибирання поваленого сухостою.
Згідно з чинним законодавством сухі, мертві чи повалені дерева, стовбури дерев або їх частини, які лежать на поверхні ґрунту через буревій, вітер, сніголам підпадають під визначення «захаращеність лісу». Ліквідація захаращеності – це захід який здійснюється для поліпшення санітарного стану, незалежно від її обсягів призначається власниками лісів, постійними лісокористувачами і здійснюється в процесі рубок чи як окремий захід та потребує лісозаготівельних робіт.
Наразі у відповідності до Лісового Кодексу України ( ст..19,п.2) виключне право на заготівлю деревини належить постійними лісокористувачам. Згідно ст.69 Лісового Кодексу України заготівля деревини проводиться власниками лісів та постійними лісокористувачами на виділеній ділянці за спеціальним дозволом – лісорубним квитком.
Незаконні рубки – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів.
Обчислення заподіяної шкоди виконується за Додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 р. N665.
Також за самовільну рубку дерев передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність відповідно до Статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Статтей 185 та 246 Кримінального Кодексу України.
Для запобігання незаконних рубок та збереження лісового фонду державною лісовою охороною ДП «Білоцерківське лісове господарство» регулярно проводяться рейди по виявленню правопорушників.
Тож просимо громадян не залишатись байдужими у питанні збереження лісу від незаконних рубок дерев та повідомляти правоохоронні органи і чергових на підприємстві про всі відомі факти незаконної рубки дерев та про осіб, що її вчинили.
Телефон гарячої лінії підприємства – 099-93-57-523.
Підсумовуючи вищевикладене, ДП «Білоцерківське лісове господарство» закликає громадян до придбання дрів паливних в законний спосіб, та за цінами виробника, звернувшись до найближчого лісництва для реєстрації заяви та отримання дрів по факту, за настанням черги.