Новина



Плюсові дерева


05.10.2023 13:48 давність новини: 351 дн.
Категорія: Загальні новини


Якісні жолуді – запорука здоров’я наших дібров!
    Для задоволення лісокультурних потреб по лісовідновленню та лісорозведенню, лісівники кожної осені розпочинать збір лісового насіння, зокрема, дуба звичайного (Quercus robur L.). Забезпечення насіння дуба з високою якістю та цінними спадковими властивостями можливе за наявності постійних лісонасінневих баз (ПЛНБ) до складу яких входять плюсові дерева та насадження. Плюсові дерева - це дерева, що перевищують середні показники за висотою та діаметром навколишні дерева, що ростуть в тих же умовах. Зібране насіння у даних насадженнях дає змогу вирощувати високопродуктивні деревостани, стійкі до хвороб та шкідників та цінні за господарським призначенням. Для кращих результатів по формуванню стійких та високопродуктивних насаджень використовується насіння місцевої заготівлі, тобто подібне за грунтово-кліматичними умовами.
    У Ставищенському лісництві філії ”Білоцерківське лісове господарство”     ДП ”Ліси України”, на території заповідника ”Ревуха” було створене плюсове насадження площею 14,0 га у кварталі 39 виділ 13, віком 150 років. У данному насаджені відібрано 14 екземплярів плюсових дерев  дуба звичайного, кожний з яких має свій паспорт і підлягає державному обліку, як особливий лісонасінний фонд.
    Кожного року працівники Ставищенського лісництва проводять збір насіння дуба звичайного у плюсовому насаджені, яке потім використовують як для посіву лісових культур, так і для висіву у розсаднику для отримання сіянців дуба на наступний рік. Використовують насіння та сіянці і сусідні лісництва філії ”Білоцерківське лісове господарство”.